Jdi na obsah Jdi na menu

Akce

 

 
 
 
 
 

LITVA  

img_0283.jpg

 Země velkých kontrastů, přírodních krás i zajímavých  gurmánských specialit. Nadchne vás čistou přírodou, podobnou okolí našeho Máchova jezera.  Terén je ideální na cyklovýlety. Je tu k vidění i několik zachovalých středověkých  hradů, muzeum komunismu i tajemná Hora křížů.  Zajímavá je i přímořská oblast a poloostrov Kurská Kosa, o niž se dělí s Ruskem. Doba pobytu 9 - 11 dní.
 
 
 

NORSKO - nejkrásnější země severu a možná i světa

dscn3092.jpg
Fascinující drsně-romantická krajina. Nekonečné výhledy na rozervaná pohoří a do nich hluboce zaříznuté fjordy. Jezera, ledovce, vodopády řítící se z téměř tisícimetrové výšky, divoké řeky a nekonečné lesy. Nezapomenutelný zážitek dotváří v údolích četná městečka a vesnice s barevnými dřevěnými domky. Též zajímavý gurmánský zážitek s místními specifickými produkty. Země dýchá historií dávných odvážných mořeplavců - Vikingů, kteří jsou dodnes inspirací četných umělců, spisovatelů i stavitelů.
Jezdíme s koly, obvykle v červenci až v srpnu. Doba pobytu 12-14 dní.
 
 
SICÍLIE

dscn1554.jpg
 Ostrov plný pokladů. Krásná architektura na každém kroku, nádherné pláže a v kopcích kolem Etny nezvyklá květena. Přívětivé obyvatelstvo a velmi chutné speciality. Trhy plné ovoce, zeleniny a roztodivných mořských živočichů. Úzké uličky mezi kamennými domy, kde na vás dýchá neuvěřitelná atmosféra. Doba pobytu 14 dní.
 
 

POBALTÍ

dscn4569.jpgKrajina zvlněná, plná jezer, lesů a luk, kopce jsou tu nepatrné. Hrad Trakai vypadá z dálky nepřístupný, ale vede k němu most. Města jsou moderní, vesničky s malebnými dřevěnými chaloupkami, stavěné v ruském stylu. Voda v jezerech čistá, o řekách to platí také. V kontrastu s přírodou se občas objeví plastové okno v dřevěném a chaloupka v blízkosti skleněného nákupního centra. Babičky se zlatými zuby i supermoderně oblečené slečny. Asfaltové silnice, ale i prašné vedlejší cesty. Spousta čápů, hnízdících na sloupech elektrického vedení.

Estonsko je totálně rovné, zato je tu spousta krásných lesů, cesty jako stvořené pro cyklisty, doprava na nich minimální.Vilnius, Riga i Tallin mají své kouzlo. Historická centra jsou pečlivě udržovaná.

Opuštěné hrady jsou opravené, většinou přístupné. Parky pečlivě udržované. Často narazíte na dřevěné sochy (Litva) i roztodivné výtvory z kamene a železa (Lotyšsko).

Litva má poušť i krásné pláže a v moři se za příznivého počasí dá i koupat. V každé zemi je spoustu zajímavého, stojí zato je navštívit.

 
 

BU-GR-AL 

dscn0873.jpgTato expedice přinesla opět nová poznání. Začali jsme v bulharském vinařském městečku Melnik, uprostřed pískovcových skal. Na druhý den jsme přejeli do Řecka, abychom užasli nad nádhernými kláštery Meteora. Tyčí se na několika skalních útvarech a svého času byly těžko přístupné nevítaným hostům. Dnes je můžete navštívit za nepatrné vstupné a patřičně oděni.

Cestou na jih Albánie jsme navštívili několik kamenných měst a strážních hradů, abychom skončili na nejjižnějším cípu země. Krásná a stále ne příliš objevená je Albánie, a tak nabízí levné ubytování a prázdné plážičky. Dobré jídlo je tu samozřejmě taky. Občas nás zarazily nedostavěné a polorozbořené domy. My jsme na střeše jednoho z nich dokonce kempovali. Lidé jsou zde velmi vstřícní a milí. Prohlíželi jsme si nespočet historických památek, včetně římského amfiteátru v Butrintu. Jsou tu pravoslavné chrámy i islámské mešity, staré i nové domy, přibývají nové silnice – celá země se velmi rychle rozvíjí.